Brechtje Verberne

Geboren te Helmond, 4 september 1981. Na de middelbare school in Nijmegen besloot Brechtje Beeldende Kunst en Vormgeving te gaan studeren in Den Bosch. Zij behaalde haar propedeuse diploma in 2001 in de richting Autonome Kunst. De opleiding sloot niet geheel aan bij haar verwachtingen, daarom besloot zij niet verder te gaan met deze studie.

Na een aantal jaren werken, reizen en vrijwilligerswerk besloot Brechtje toelating te doen in de richting Vrije Grafiek aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen en werd zij aangenomen. In de studie die zij volgde kwamen zaken als tekenen naar waarneming, anatomie, uiteenlopende theoretische vakken en een uitgebreid scala aan technieken op het gebied van Vrije Grafiek aan bod. In 2006 volgde Brechtje een Erasmus uitwisselingsprogramma op Tenerife waar zij experimenteerde met onder andere monoprint op de contrapers. Haar uiteindelijke interesse ging uit naar lithografie (steendruk) waarin zij zich specialiseerde. Daarnaast volgde zij een aantal vakken aan de Universiteit Antwerpen in de richting Filmstudies en Visuele Cultuur. In 2008 behaalde zij haar Master of Arts titel met grote onderscheiding.

In het werk van Brechtje Verberne is een grote precisie en concentratie te zien. Gelaagdheid, nuances, perfectionisme en subtiliteit zijn kernwoorden voor haar werk. Er wordt meestal uitgegaan van organische elementen, al dan niet geabstraheerd of vervormd, waardoor een nieuwe eigen wereld ontstaat met wezens en structuren, bewegingen en vormen.